Ergonomisk städning

Februari 29, 2024

Lokalvårdare är en yrkesgrupp som arbetar mycket med kroppen vilket innebär att det kan förekomma en del skador och slitningar. Detta kan förebyggas genom att försöka arbeta och städa ergonomiskt.

Inom lokalvårdaryrket är det vanligt med påfrestande arbetsställningar och arbetsrörelser. Vanliga besvär är värk i axlar, armar och rygg. Det beror oftast på att man inte tänker på ergonomin. Många gånger står man framåtböjd eller böjer sig i konstiga vinklar för att kunna komma åt att städa, repetitiva rörelser, lyfter tungt eller använder städredskap som inte är rätt anpassade.

Enligt en rapport* av AFA försäkring är det betydligt fler inom lokalvårdaryrket som drabbas utav sjukskrivning. Rapporten visar att ett genomsnitt på 27,9 av 1000 av alla yrkesarbetande drabbas av någon form av sjukskrivning. När det kommer till lokalvårdare är det 41 av 1000 som drabbas. En av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning är ryggproblem. En del av dessa sjukskrivningar hade kunnat undvikas genom att arbeta mer ergonomiskt.

7 enkla tips för att städa mer ergonomiskt:

  • Lyft rätt
    Det är viktigt att framför allt tyngre saker lyfts på rätt sätt annars kan man råka ut för allvarliga belastningsskador.
    Lyft rätt genom att börja med att stå nära föremålet som ska lyfta. Stå lätt bredbent och böj på knäna och ha en rak rygg. Försök att låta benen göra det mesta av jobbet.
  • Använd hjälpmedel
    Städredskapen är hjälpmedel som ska ställas in så bra som möjligt för att anpassas till kropp och längd. Det finns exempelvis ergonomiska moppskaft som ställs kan ställas in till rätt höjd. Moppskaftet bör vara i höjd med hakan.
    Tänk även på att använda de hjälpmedel som finns för att underlätta städningen, exempelvis en städvagn som underlättar förflyttning av utrustningen.

  • Minska repetitiva rörelser
    För att minska på repetitiva rörelser som exempelvis moppning så kan man försöka skifta med att använda höger och vänster hand.  

  • Arbeta i rätt ställning
    Istället för att vrida eller sträcka på sig, försök att följa med kroppen i stället och att jobba nära kroppen, då blir det en mindre belastning för kroppen.
    Ta i med benen och inte armarna vid dammsugning. Det är även viktigt att försöka stå så upprätt som möjligt i stället för att böja och kröka på ryggen.

*Källa: https://www.afaforsakring.se/globalassets/forebyggande/analys-och-statistik/f6345_arbetsolyckor-och-sjukskrivningar-stadare.pdf

Författare: Mikael Larsson – Produktspecialist 
LinkedIn 
Mikael är tidigare butiksansvarig och numera produktspecialist på Nordic Cleanware AB. Med 10 års erfarenhet har Mikael bred kunskap om städbranschens produkter och användningsområden.

Avjoniserat vatten – säkert och effektivt

Vad är avjoniserat vatten? Det ska inte förväxlas med destillerat vatten, som både är renare och dyrare att framställa. Avjoniserat Läs mer

Så tvättar du händerna rätt

Visste du att tvål och vatten är det bästa sättet för att tvätta händerna? Den vanligaste spridningen av bakterier sker Läs mer

Vikten av den miljövänliga sopsäcken

Vill du välja ett bättre alternativ till att slänga ditt skräp och avfall i? Sopsäcken från Deiss är tillverkad av Läs mer

Golvvård – tips för ett välvårdat golv

Ett välvårdat och fint golv höjer upplevelsen i ett rum. Ju tidigare man utför en grundlig och bra golvvård desto Läs mer

Kommunerna som tar nästa steg inom automatiserad städning

Kristianstads och Halmstads kommun satsar på framtidens innovativa robotteknik när det kommer till lokalvård Sånnaskolan i Kristianstad kommun hade ett Läs mer

Effektivisera städningen och minska kostnader med golvpolish
Golvpolish

Användning av golvpolish gör golv lättstädade och enkla att underhålla. Effektivisera städningen, minska kostnaderna och öka samtidigt förutsättningarna för en Läs mer